V první polovině srpna proběhl příměstský tábor pro děti z naší školy. Tábor, kterého se zúčastnilo 11 dětí, byl navlečen do kabátku rytířství a děti se po dobu pěti dnů snažily objevit starověký poklad Vlčího rytíře. Ovšem mapu a cestu k pokladu hlídaly čtyři bytosti, které musely děti porazit v různých hrách. Tohle týdenní dobrodružství mělo za cíl motivovat děti k pohybu, posílit jejich přátelství a rozvinout dovednost spolupráce. Co se týče pohybu, tak se děti učily šermovat s meči, zdolávaly překážkovou dráhu, posilovaly, přetahovaly se lanem a denně absolvovaly výpravu za dobrodružstvím.

V rámci přátelství a spolupráce jsme vytvořili celotáborovou hru a dílčí úkoly tak, aby děti trávily čas společně, více se poznaly a učily se lépe kooperovat. To znamená, že jednotlivé úkoly na cestě k pokladu nebylo možné zvládnout, pokud nezačaly děti spolupracovat.  A to tak, že si musely vzájemně naslouchat, domlouvat se, starší pomáhat mladším, aby si dokázaly rozdělit úkoly, nahrávat si a přizpůsobit své tempo vzhledem k ostatním. Kromě pohybových aktivit jsme s dětmi i stavěli hrady, vytvářeli rytíře a nadpřirozené bytosti, natáčeli film o unesené princezně a zúčastnili se naučného programu o šlechticích na zámku v Mikulově.

Podle toho, jak byly děti do celého programu zapálené a angažované a podle množství zážitků, které si odnesly, lze s jistotou říct, že se tábor povedl na výbornou.

Velké poděkování patří paní ředitelce, která přinesla nápad uskutečnit první školní tábor a poté celému týmu, který provázel děti tímto rytířským dobrodružstvím.

Petr Dohnal. Sociální pedagog.

Fotografie z této akce si můžete prohlédnout ve fotogalerii nebo zde.